ewa.jpg

Skärmbild (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om våra glutenfria produkter i vårt glutenfria produktblad. Där finns också innehållsförteckningar, näringsinformation etc.

logo Läkemedelsverket
Glutenfritt är den störst växande kategorin både inom handel- och läkemedelsbranschen. Fler och fler drabbas av glutenintolerans men trenden visar också att även icke glutenintoleranta väljer att äta glutenfritt. Glutenfritt förutses att bli lika stort som laktosfritt. Är en familjemedlem överkänslig väljer övriga familjemedlemmar många gånger att äta samma produkter, för att förenkla inköp och matlagning i hushållet. Detta under förutsättning att de glutenfria produkterna håller samma kvalitet och smak som icke glutenfria produkter.Skärmbild (5)

Ewalies goda mixar håller högsta kvalitet. Ewalie är
det första varumärket, inom glutenfritt, som enbart har ekologiska produkter i sitt sortiment och som inte ger avkall på den goda smakupplevelsen. Vi är dessutom först på marknaden med lågt GI på glutenfritt, vilket gör Ewalie till en innovation i det glutenfria segmentet. Glutenintoleranta löper större risk att drabbas av diabetes då de är extra känsliga för kolhydrater med högt GI. Dessvärre innehåller många glutenfria produkter på marknaden majsmjöl och vetestärkelse, som har extremt högt GI – motsvarande druvsocker!

 

GI (glykemiskt index) är ett mått på hur snabbt ditt blodsocker höjs, efter det att du har ätit någonting som innehåller kolhydrater. Kolhydrater med högt GI gör att ditt blodsocker stiger snabbt, något som ger ett kraftigt insulinpåslag. Att äta mat med lågt GI gör att du kan minska risken för att drabbas av högt kolesterol, högt blodtryck, diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.
Alla Ewalies glutenfria produkter framställs i en sluten byggnad och därför är de glutenfria produkterna garanterat glutenfria! Efter framställning analyseras produkterna i ett laboratorium för att säkerställa att de verkligen är fria från gluten. Dessutom är alla produkter som innehåller ren havre, både glutenfri och fri från vete. Till stor glädje för de som varken tål vete eller gluten. 201462304113410937937

Ewalies produkter innehåller bara naturliga råvaror av högsta kvalitet. Nedan finner du en liten lathund på vad som kan finnas som ingrediens i Ewalies mixar:

Teff är ett gammalt sädeslag från Etiopien, det kallas även dvärghirs. Ewalies teffmjöl odlas i Holland. På grund av sitt värdefulla innehåll, används teff även som idrottnäring och som kosttillskott. Speciellt av uthållighetsidrottare är teff mycket uppskattat, då teff ger långsam och lång hållbar energitillförsel. Teff har ett högt järn- och kalciuminnehåll. Det är rikt på essentiella aminosyror och har en hög andel kolhydrater, som endast friges långsamt. Eftersom kornet är mycket litet (150 gånger mindre än ett vetekorn), blir alltid kornet bearbetat till en fullkornsprodukt. Teff är en utomordentlig råvara till glutenfria bakvaror och ger dessa en flexibel, elastisk, icke klibbig karaktär.

Bikarbonat (E500) har en rad läkande effekter på kroppen. Bland annat ökar det syresättningen och ändrar ph-balansen till cellerna, vilka kan komma i obalans vid bland annat stress, obalanserad kost, sömnbrist och inflammationer. Det är en av anledningarna till att vi har valt att använda bikarbonat i Ewalies ekologiska GI och glutenfria brödmixar istället för bakpulver. Den andra anledningen är att bakpulver har en jäsande effekt i magen vilket kan skapa oro i tarmen.

Guarkärnmjöl kommer från guarbönan, som är en baljväxt är och naturligt fritt från gluten. Guarkärnmjöl ingår i flertalet glutenfria mjölmixer som konsistensgivare. Alla bönor innehåller vattenlösliga fibrer som bildar en ”gele” som gör att de kan användas som konsistensgivare vid bakning eller för att göra t ex såser tjockare. Vi har valt att använda guarkärnmjöl i Ewalies ekologiska GI och glutenfria brödmix och våffelmix.

Kaliumvätetartrat är vinsten som uppstår som en restprodukt vid vinframställning. Vinsten är inte samma sak som vinsyra. Vinsten uppstår från vinsyra, men vinsyra kan även framställas på annat sätt. Vinsten är en god och syrlig ingrediens, som kan användas till bland annat bakning. Vi har valt att använda kaliumvätetartrat som stabiliseringsmedel i Ewalies ekologiska glutenfria våffelmix.

Chiafrön är små frön som är sprängfyllda med nyttigheter som fullvärdigt protein omega-3 fetter, ALA (alpha-lineolic-acid), antioxidanter, essentiella aminosyror, järn, kalcium, fosfor, magnesium och mangan. Fröna innehåller fibrer som bildar en gel i tarmarna, vilket planar ut blodsockerkurvan och gör att näringen i maten tas upp långsammare.

Hampafrön innehåller en perfekt mix av omegafetter, proteiner och fibrer. Innehåller alla essentiella aminosyror, och är en av de bästa vegetabiliska källorna till fullvärdigt protein. Hampa har också en mycket bra balans mellan essentiella fettsyror (EFA) – Omega 3, 6 och 9, kostfiber, magnesium, järn, zink och kalium.
201462304113410937937
Angående arsenik i ris

När regelmässiga undersökningar utförs hittas ofta relativt höga halter arsenik i just ris. Detta beror på att det naturligt finns arsenik i vissa jordarter och i freatiskt vatten.

Tills nyligen fanns det ingen EU-lagstiftning om tillåtna mängder oorganisk arsenik i livsmedelsprodukter, men en förordning utarbetades i somras med specifika regler kring arsenikhalter. Förordningen trädde i kraft 15 juli 2015 och alla tillverkare ska hålla upprätthålla bestämda mängder vid årsskiftet.

Vår tillverkare har som en del av deras kvalitetshantering analyserat sitt ris under en längre tid för att kunna mäta halterna arsenik. De meddelar att riset de använder, vilket betyder det ris som finns i våra produkter, redan upprätthåller tillåtna mängder arsenik enligt EUs nya förordning.

Det är en djup självklarhet hos oss på Ewalie att konsumenterna ska kunna känna sig trygga med vad de stoppar i sig. Vi strävar alltid efter att ha de bästa och renaste råvarorna.

Screen Shot 2016-01-16 at 10.26.25