Ewas bästa glutenfria tips!

Baka Bröd

  • Psylliumfröskal (fiberhusk) och pofiber ersätter gluten när du bakar glutenfritt. Pofiber hjälper dessutom brödet att hålla sig färskt.
  • Glutenfria bröddegar är kletiga och kladdiga. De behöver inte knådas utan bara blandas väl.
  • Ersätt inte degen med mer mjöl för att få den mindre kladdig.
  • Baka i bakform eller brödform eftersom degen är så kladdig.
  • Låt degen jäsa länge under bakduk, 1-2 timmar.
  • Låt brödet vila efter att du tagit ut det från ugnen innan du skär upp det.

 

Visste du att…

  • En glutenfri produkt innehåller max 20 mg gluten per kilo, Ewalies glutenfria produkter ligger under 5 mg gluten per kilo.
  • Till exempel tjocka såser, köttbullar, leverpastej, blodpudding, fiskbullar, crabsticks, couscous, kexchoklad, lakrits och en del godis ofta innehåller mjöl och gluten.
  • Det tar tid att bli frisk. Beroende på hur länge du ätit kost som innehåller gluten och din kropp reagerat på det utan att du vetat om att du inte tål gluten, tar det längre eller kortare tid innan du blir ”frisk”. Tarmen skall läka, och kroppen skall komma i balans igen. Ibland kan detta ta upp till flera år.
  • Celiaki är en livsstil. Det är alltid svårt att bryta vanor oavsett vilken vana det gäller. Man brukar säga att det tar 21 dagar att bryta en vana. Så ha tålamod, det kan vara tufft i början men efter en tid kommer dina nya vanor bli lika naturliga som dina gamla vanor och det har helt plötsligt blivit en livsstil. En hälsosam livsstil som du mår bra av.

Screen Shot 2016-01-16 at 10.26.25

2 Comments

  1. Björn Andersson
    juni 8, 2016

    Hej ,
    köpte din brödmix som blandas med yoghurt.
    Gräddade den fiörst i 55 min. testade med sticka den var kladdig så jag lät den grädda först 2 min sedan 3min. + 3 min + 3min till och fortfarande tyckte jag den var lite kladdig !!! Nu lät jag den svalna och skivade upp brödet med maskin. Brödet såg ok ut men det hade fastnat en del bakom klingan som såg ut och kändes som deg.
    Är det ok att det ska vara på det sättet? 66-70 min. gräddning?
    MVH
    Björn

    Reply
    • admin
      juni 9, 2016

      Hej Björn,
      Tack för att du hör av dig och berättar.
      Att du fick grädda lite extra kanske kan bero på ugnen, ca 60 minuter plus minus då brukar stickan vara torr.
      Men att brödet var kladdigt eller degigt när du skar det låter inte bra. Det skall vara torra fina skivor. Maila din adress på info@ewalie.se så skickar jag en ny påse till dig. Kanske var den inte bra blandad. Uppskattar verkligen att du hörde av dig. Tack, Ewa

      Reply

Kommentera

Alla kommentarer granskas innan publicering